Zwaar sturende sloep, vol gas niet te sturen en stuurpomp ratelt.
Ik dacht dat de pomp stuk was of te licht. Er zat wel te weinig hydraulische vloeistof in maar dat mocht niet baten. Het hoort zo werd mij verteld. Het zijn de kleppen in de pomp die je hoort. Maar dat hoort niet zoals uit het hieronder staande blijkt.
Het hydraulische systeem van het stuur inrichting dient volgens Vetus om de twee à drie jaar te worden ververst. Vaak wordt dit niet gedaan. Maar bij langdurig niet verversen kan het zijn dat er te weinig vloeistof in de pomp zit. Bij een vriend van mij is dit op een heel druk stuk van de Zijl in Leiden gebeurd. Zijn sloep was stuurloos. Dat wil je toch niet meemaken. Een fabel is ook dat het een gesloten systeem is, maar dat is niet zo. Boven op de stuurpomp zit een heel klein gaatje voor ontluchting denk ik. Bij het aanbrengen van de flexibele koppeling lag het stuurhuis schuin en inderdaad liep hier de vloeistof eruit. Dus regelmatig de hydraulische vloeistof vervangen en/of controleren.
Ook trilde de sloep heel erg wanneer ik alleen voer.Ik begrijp nu ook de werking van het balansroer beter. De as bij mij was het einde van het roer. Zolang het roer rechtuit stond, staat er geen druk op het roer. Zodra je het roer draait zeker bij vol gas staat er 33 pk op het roerblad. Bij een balans roer is ongeveer 15% het balans gedeelte. Dus druk ook een gedeelte van de 33pk op het andere gedeelte van het roer dus in balans. De stuurpomp hoeft zo heel weinig te doen bij het verdraaien van het roer. Simpel eigenlijk als je dat nu zo bekijkt. Het roer is nu in balans de druk in de pomp is nu ook veel lager en geen geratel meer. Ook stuurt de sloep veel directer. Wanneer je het roer draait stuwt ook het water tegen het balansgedeelte waardoor er veel meer water de goede kant op stuwt. Normaal liep 50% langs het roer gewoon rechtdoor.
Wanneer je je verder in het ontwerpen verdiept blijkt dat ook de afstand tussen schroef en roer een bepaalde maat moet hebben.
Onderstaande vind je in Vaartips staan heel veel interessante zaken in.
"Om de schroef trillingvrij en effectief te laten werken moet er voldoende ruimte in het schroefraam zijn. Afstand tot roer minstens 12% van de schroef diameter, maar niet meer dan 15%. Ruimte onder en boven minstens 15% van de schroefdiameter. Vrije ruimte aan de voorzijde maximaal 30% van de schroef diameter".
Bij mijn Albatros staat ondanks het verlengde stuk van het roer met het balans gedeelte nog veel te ver van de schroef af. Maar wat nu zeker opvalt is dat de koersvastheid van de sloep aanzienlijk verbetert is doordat het roer nu iets dichter op de schroef staat). Je hebt als beginnende schipper geen ervaring hoe het zou moeten. Totdat mijn zwager Kees zei, je blijft maar constant sturen met die boot. Nu is dit ook heel erg verbeterd. Je kunt nu gerust 10 tot 20 seconden, als het windstil is wel enkele minuten het roer loslaten, dat lukte voorheen echt niet.
Kosten vallen mee voor de upgrade. Zou je zeker aanraden na te kijken of het bij jouw sloep of boot ook zo is.
Een monteur is er een halve tot hele dag mee bezig. Dus die kosten zijn te overzien.
Zie ook mijn YouTube filmpje over de Roer Problemen
met vriendelijke groet
Hans Boehlee
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.boehlee.nl/
Comments (1)
Leave your comments