Blog Familie Boehlee

5 minutes reading time (971 words)

Roer Problemen vs Balans roer 11 juli 2017

Giel Severing monteur bij Jachtwerf Albatros

Zwaar sturende sloep, vol gas niet te sturen en stuurpomp ratelt. 

Ik dacht dat de pomp stuk was of te licht. Er zat wel te weinig hydraulische vloeistof in maar dat mocht niet baten. Het hoort zo werd mij verteld. Het zijn de kleppen in de pomp die je hoort. Maar dat hoort niet zoals uit het hieronder staande blijkt.

Het hydraulische systeem van het stuur inrichting dient volgens Vetus om de twee à drie jaar te worden ververst. Vaak wordt dit niet gedaan. Maar bij langdurig niet verversen kan het zijn dat er te weinig vloeistof in de pomp zit. Bij een vriend van mij is dit op een heel druk stuk van de Zijl in Leiden gebeurd. Zijn sloep was stuurloos. Dat wil je toch niet meemaken.  Een fabel is ook dat het een gesloten systeem is, maar dat is niet zo. Boven op de stuurpomp zit een heel klein gaatje voor ontluchting denk ik. Bij het aanbrengen van de flexibele koppeling lag het stuurhuis schuin en inderdaad liep hier de vloeistof eruit. Dus regelmatig de hydraulische vloeistof vervangen en/of controleren.

Ook trilde de sloep heel erg wanneer ik alleen voer. 

We gingen op onderzoek uit bij Jachtwerf Albatros! 
De schroef is twee jaar geleden door het varen in ondiep water beschadigd en al vervangen door een nieuwe. De schroef laten controleren maar er mankeerde niets aan. Kleine beschadigingen van de schroef kunnen al leiden tot trillingen
De 4 rubberen trillingsdempers onder de Vetus diesel gecontroleerd. Waren niet doorgezakt. Wanneer je je hand op de motor legt voel je de trillingen van de motor, maar op de fundatie onder de dempers voelde je bijna niks, dus dat zat wel goed. 

Wat er dan overblijft is de flexibele koppeling.
De flexibele koppeling vervangen totaal geen verbetering. Een flexibele koppeling van Vetus gaat normaal gesproken een motorleven mee! 

Achteraf bleek het probleem de zware 33pk Vetus diesel. 
Te weinig massa voor een polyester Albatros 21. Dit brengt de boot in een soort resonantie trilling die normaal gesproken door massa moet worden gedempt. Een bekend verschijnsel. Er wordt door boten ontwerpers op gewezen een niet te zware motor in een te lichte boot te plaatsen. Met een volle boot van 6 personen geen trillingen! Dus dit toont wel aan waar het aan schort.

Ook de 33pk is best een zware motor voor een sloep van 6 meter. Toen ik de boot kocht dacht ik ook niet veel 33pk, maar het is geen speedboot. Wel vind ik de 4 cilinder motor erg mooi lopen.
De moderne motoren zijn de laatste jaren wel een stuk kleiner en lichter geworden. Mijn boot is inmiddels al 10 jaar oud.

Ook hebben we alle spelingen van lagers aandrijflijn gecontroleerd en  de kunststof lagerbussen van het roer vervangen. Maar niets hielp.

De monteur Giel Severing de monteur (destijds) van Jachtwerf Albatros zei:  "dat "ROER" klopt niet. Zullen we er een "BALANS-ROER" van maken".

Wat een verbetering stuurt nu als een speedboot, zo licht en zonder ratelende stuurpomp. Bij hoge snelheid ca. 19km/u kun je nu een bocht maken was volkomen onmogelijk. Ja zie ook mijn verhaal over grote trimplaten. Dit scheelt zeker 5 km/u. Plus ook weer veel stabiliteit bij het in het uitstappen en bij behoorlijke golfslag echt een aanrader.

Ik begrijp nu ook de werking van het balansroer beter. De as bij mij was het einde van het roer. Zolang het roer rechtuit stond, staat er geen druk op het roer. Zodra je het roer draait zeker bij vol gas staat er 33 pk op het roerblad. Bij een balans roer is ongeveer 15% het balans gedeelte. Dus druk ook een gedeelte van de 33pk op het andere gedeelte van het roer dus in balans. De stuurpomp hoeft zo heel weinig te doen bij het verdraaien van het roer. Simpel eigenlijk als je dat nu zo bekijkt. Het roer is nu in balans de druk in de pomp is nu ook veel lager en geen geratel meer. Ook stuurt de sloep veel directer. Wanneer je het roer draait stuwt ook het water tegen het balansgedeelte waardoor er veel meer water de goede kant op stuwt. Normaal liep 50% langs het roer gewoon rechtdoor.

Wanneer je je verder in het ontwerpen verdiept blijkt dat ook de afstand tussen schroef en roer een bepaalde maat moet hebben. 

Onderstaande vind je in Vaartips staan heel veel interessante zaken in.

"Om de schroef trillingvrij en effectief te laten werken moet er voldoende ruimte in het schroefraam zijn. Afstand tot roer minstens 12% van de schroef diameter, maar niet meer dan 15%. Ruimte onder en boven minstens 15% van de schroefdiameter. Vrije ruimte aan de voorzijde maximaal 30% van de schroef diameter".

Bij mijn Albatros staat ondanks het verlengde stuk van het roer met het balans gedeelte nog veel te ver van de schroef af. Maar wat nu zeker opvalt is dat de koersvastheid van de sloep aanzienlijk verbetert is doordat het roer nu iets dichter op de schroef staat). Je hebt als beginnende schipper geen ervaring hoe het zou moeten. Totdat mijn zwager Kees zei, je blijft maar constant sturen met die boot. Nu is dit ook heel erg verbeterd. Je kunt nu gerust 10 tot 20 seconden, als het windstil is wel enkele minuten het roer loslaten, dat lukte voorheen echt niet.

Bij het achteruit varen klapperde het roer verschrikkelijk. Nu een aanzienlijk stuk minder.
Vaart nu echt perfect! Geweldige verbetering!!!!

Kosten vallen mee voor de upgrade. Zou je zeker aanraden na te kijken of het bij jouw sloep of boot ook zo is.

Een monteur is er een halve tot hele dag mee bezig. Dus die kosten zijn te overzien.

Zie ook mijn YouTube filmpje over de  Roer Problemen

met vriendelijke groet

Hans Boehlee



Hele aangehangen roer
Balans roer en schroef

Location (Map)

Leiden, Nederland
Woensdag 17 mei 2017 (1374,6uur)
De Albatros 21 Kampeersloep mei 2017 (1377,9uur)

Related Posts

 
  1. Comments (1)

  2. Add yours
This comment was minimized by the moderator on the site

Of course, students will not notice about the matter of the third person singular what they are going to add something with the verbs. When they have best eassy mastered the things, they can be told with the grammar rules.

Constanzo
There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.boehlee.nl/